Last edited by Editura Eminescu
02.07.2021 | History

3 edition of Crîșma lui moș Precu și alte cîteva povestiri found in the catalog.

Crîșma lui moș Precu și alte cîteva povestiri

1904

 • 563 Want to read
 • 1304 Currently reading

Published by Administrator in Editura Eminescu

  Places:
 • United States
  • Subjects:
  • Editura Eminescu


   • Download Crîșma lui moș Precu și alte cîteva povestiri Book Epub or Pdf Free, Crîșma lui moș Precu și alte cîteva povestiri, Online Books Download Crîșma lui moș Precu și alte cîteva povestiri Free, Book Free Reading Crîșma lui moș Precu și alte cîteva povestiri Online, You are free and without need to spend extra money (PDF, epub) format You can Download this book here. Click on the download link below to get Crîșma lui moș Precu și alte cîteva povestiri book in PDF or epub free.

   • nodata

    StatementEditura Eminescu
    PublishersEditura Eminescu
    Classifications
    LC Classifications1974
    The Physical Object
    Paginationxvi, 101 p. :
    Number of Pages97
    ID Numbers
    ISBN 10nodata
    Series
    1nodata
    2
    3

    nodata File Size: 3MB.


Share this book
You might also like

Crîșma lui moș Precu și alte cîteva povestiri by Editura Eminescu Download PDF EPUB FB2


Bineinteles, cea dintii viata nu este atit frumoasa sau urita, cit autentica; ei ii apartin "dragostea simpla" si tainica a ibovnicilor, bogatia obiceiurilor sarbatorilor de iarna, cind "parea ca fierbe satul intr-o viata ca-n povesti", dar si martirajul preotesei Marioara ori "nazbitiile" enorme ale betivilor de felul "gustului" popii Taraboi de a porni "sa cucereasca Bucovina!

Mormintele celor care au murit nu se mai cunosc, si o lume noua se incalzeste la soarele care a luminat odata crisma lui mos Precu. De altfel, volumul alterneaza, iar uneori pare a contrapune, doua registre: cel al vietii atotbiruitoare si cel al povestilor care incearca si reusesc citeodata sa i se substituie. De fapt, adevaratele conflicte ale cartii tocmai in aceasta ambianta isi au originea, - ele constind, precum e datina metehnei, in neglijarea nevestelor de catre cei dedati cu totul sederii in fata paharului.

", ori ca Ionescu, poreclit Hotrocol, un alt fiu de plugar, purtator de "haine strimte" prin preajma judecatoriei, pe care-l caracterizeaza, mai mult decit cuvintele: "Cu banii mei n-am voie sa ma imbat? ", ori santajul aceluiasi cu dezbracatul pina Ia piele fata de persoanele de ambele sexe care refuzau sa-i indeplineasca uneori cutare dorinta. Bineinteles, in acord cu gustul vremii, culoarea folclorico-ctnografica cuprinde si alte teritorii precum: magicele deseintece malefice ori "desfacaturi", slujbele cu intentii asemanatoare date la preot, cimiliturile, doinele voinicesti sau obiceiurile sarbatorilor de iarna.

", ca dascalul Luca, recognoscibil dupa vorbele predilecte: "Eu sint Luca din vechime, maaa! Astfel, daca istorisirile batrinilor Precu sau Gherasim au puterea de atractie si aura fabulosului, "povestile" Marandei, baba care, purtind vorbele de la o casa la alta, reuseste sa le invrajbeasca pe cumetrele Anghelina si Casandra, iar apoi, informindu-l, sa stimeasca furia lui Radutu, cel, nu cu totul fara pricina, incornorat.

In schimb, oropsirea Anicai de catre si mai inclinatul spre "taraboi" Radutu face sa "rasara, in preajma iazului, o dragoste, ca o flacaia" intre tinara nevasta a pindarului si solitarul pescar si vinator Zaharia. " Scrierea aceasta sadoveniana de tinerete Crîșma lui moș Precu și alte cîteva povestiri ca procedeul "decuparii" povestilor spre a le utiliza in scopuri decorative izvoraste dintr-o inclinatie congenitala, premergatoare vreunei posibile influente livresti.

Miinile mari: cu o rmlma si un bivol ar fi rasturnat; picioarele grase cu niste labe ca de urs: se cutremura crisma cind dupaia odata la vreo minie", infatisare concordanta de altfel cu trecutul sau "neguros", de fost haiduc. Sub titlul Claca, apare un fragment din prima naratiune in "Samanatorui", 1904, p.

Semnificativa, de asemeni, c identitatea "stilpilor" cinstitului local: alaturi de nelipsitii parohi ai Brostenilor, Dumitru, zis Taraboi, si Mihail, ei sint mai ales "panta-lonari", adica insi care au dat plugul pe "covrigarie", ca taciturnul notar Ifrimescu, care la betie se multumeste sa pretinda in rastimpuri: "Treaba mea!

CRISMA LUI MOS PRECU SI ALTE POVESTIRI

Amintirile vin risipite, in neorinduiala, cu luminile si intunericul lor; si umbrele vechi care s-au zbuciumat in jurul copilariei mele se arata si se strecoara tacute, oameni altadata buni, ori rai, veselindu-se si suferind. In aceeasi masura persistenta si fecunda se va dovedi aptitudinea - inaugurata de asemenea acum - de a cultiva o categorie epica de frontiera, situata la interferenta dintre culegerea de naratiuni autonome si roman.

Dupa evocarea cumplitei rafuieli dintre sot si ibovnic pe fundalul simbolic al unei inundatii primavaratice, Crisma lui mos Precu se incheie cu urmatorul epilog, unde distantarea in timp a intimplarilor - procedeu reluat cu insistenta sporita in Hanu Ancutei - se impleteste cu absolvirea tuturor de pacatele lor: "si de-atuncea au trecut ani dupa ani. Mai intristator este cazul "mucenicei" preotese Marioara, care rabda cu un soi de fatalism chiar si foamea oii frigul inainte de a-si sfirsi zilele intr-o teribila singuratate.

CRISMA LUI MOS PRECU SI ALTE POVESTIRI - Volum de povestiri dintre care se detaseaza, prin proportiile-i de mic roman, istorisirea titulara de Mihail Sadoveanu. Delimitarea dintre realitatea traita si cea "vorbita", dintre adevar si zvonuri vadita si in Cinele, una dintre celelalte "alte citeva povestiri" este favorabila mai degraba primului termen. Definitorie e, mai intii, inclinatia povestitorului de a aborda colectivitatile umane - atit orasul cit si satul - nu din interiorul lor, cum vor proceda marii prozatori ai Ardealului, ci din exterior, aici dinlr-un loc al evaziunii si petrecerii.

Chiar daca detectabila, asemanarea cu viilorul Han al Ancufei este totusi relativa. flacaul clevetit la crisma pentru "baba cirna" ca unul care-i dispretuia pe cheflii. Virilul fusese publicata sub titlul Poveste de Craciun in "Pagini alese", nr.

Diversitatea constituie Crîșma lui moș Precu și alte cîteva povestiri insusirea celui de-al doilea tarim amintit.